Sunday, 6 September 2009

KEMELUT POLITIK NEGARA


Walaupun hampir menjangkau dua tahun setelah pilihanraya umum 2008 situasi politik negara masih bercelaru dan tiada hala tujuan. Setiap masa ada saja isu politik yang timbul hinggakan tumpuan membangunkan negara tidak dapat ditumpukan sepenuhnya oleh Kerajaan. Sedangkan seluruh dunia berusaha untuk bangkit dan keluar dari kemelut krisis ekonomi yang melanda seluruh dunia. Tetapi di negara kita sebaliknya, ahli-ahli politik masih asyik berpolitik dan dengan sengaja menimbulkan pelbagai isu dan perkara yang merumitkan serta melemahkan usaha Kerajaan untuk memulihkan ekonomi negara.

Bagi negara-negara lain, isu politik lebih banyak diperdebatkan dan diperkatakan di Parlimen setelah pilihanraya umum selesai, sebaliknya bagi pemain politik negara medan melemparkan hujah dan menunjukkan kehebatan lebih banyak di lontar di luar Parlimen. Jika dilihat, sikap pemain politik terutamanya dari parti PR lebih suka bermain politik di luar gelangang (Parlimen) kerana bagi mereka ia kelebihan untuk meraih sokongan. Hakikatnya tindakan mereka sebenarnya hanyalah merumitkan keadaan terutamanya Kerajaan untuk membangunkan negara ketika krisis ekonomi sedang melanda seluruh dunia.

Boleh dikatakan setiap masa selain jika ada pilihanraya ada saja perkara yang dijadikan isu hinggakan kadang kala mengangu-gugat keselamatan dan ketenteraman negara. Sebagai contohnya, isu Kerajaan Perak hingga kini pihak PR masih menafikan keputusan Mahkamah dan sehingga kini mereka sengaja menimbulkan suasana huru-hara dengan menghasut rakyat bertindak di luar batas fikiran manusia. Begitu juga dengan tindakan pihak pemimpin PR yang menghasut penyokong mengadakan demontrasi di jalan raya jika mereka tidak puas hati dengan sebarang bentuk tindakan Kerajaan.

Selain itu juga, jika sebarang isu atau masalah timbul atau dibongkar oleh media di negeri-negeri di bawah tadbir kerajaan PR mereka akan sedaya upaya menafikan kelemahan pentadbiran mereka, sebaliknya mempolitikan isu tersebut dengan menuding jari kepada BN. Contohnya isu Kampung Buah Pala, walaupun PR sebelum ini berulang kali berjanji dengan penduduk sebelum pilihanraya umum untuk menyelesaikan masalah tersebut, tetapi ia tidak diselesaikan sebaliknya penduduk telah dihalau keluar. Apabila penduduk membantah dan marah dengan kerajaan PR, mereka mula mempolitikan isu tersebut dengan ‘selambanya’ menyalahkan kerajaan BN yang dikatakan tidak menyelesaikan masalah tersebut sebelum ini.

Bukan itu saja, banyak lagi isu seperti isu arak, isu ‘kepala lembu’, isu rasuah bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang dan sebagainya lagi BN lah yang akan merima ‘bala’ di atas setiap isu yang dibangkitkan. PR akan sentiasa menyatakan mereka adalah kerajaan yang adil, telus dan dengan kata lain ‘maksum’ dalam pentadbirannya. Sebaliknya apa yang menampak kelemahan mereka akan mereka menuding jari kepada BN ataupun jika sesuatu isu berbangkit mereka akan mendakwa ia angkara UMNO/BN dalang untuk menganggu-gugat kerajaan PR .

Bilakah cerita politik kotor dan tidak bertamadun ini akan dihentikan? Bilakah semua pihak akan lebih menumpukan kepada menguruskan pentadbiran untuk memajukan negara dan negeri-negeri di bawah tadbir masing-masing. Kerajaan PR contohnya, sepatutnya lebih menumpukan tumpuan untuk memajukan negeri di bawah tadbir mereka kerana menurut laporan ekonomi semasa negeri-negeri di bawah tadbir kerajaan PR iaitu Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang perolehan pendapatannya semakin menurun. Pelabur mula keluar, kedatangan pelancong semakin kurang dan kadar pengangguran semakin meningkat.

Kerajaan PR tidak berusaha untuk memulihkan dan mengatasi keadaan tersebut kerana mereka asyik berpolitik. Bagi mereka berpolitik dengan melemparkan fitnah dan hasutan lebih penting dari membangunkan ekonomi negeri. Melaga-lagakan rakyat juga merupakan elemen penting cara berpolitik pihak PR. Tidak lengkap jika tiada hasutan, fitnah dan tuduh-menuduh dalam PR dalam cara berpolitik mereka.

Jika diamati sampai bila semua ini akan berhenti? Sedangkan kemelut ekonomi dan kesejahteraan rakyat perlu di utamakan dan bukannya hanya pandai bercakap politik semata-mata. Pendekatan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan hendaklah dijadikan panduan dalam memastikan kesejahteraan rakyat dan pembangunan ekonomi yang berterusan. Gendang PR tidak usah dipedulikan kerana mereka hanya pandai menabur janji dan tidak pernah mereka menepati janji yang mereka taburi.
Akok@Baulu
No comments: