Sunday, 21 March 2010

PENDEDAHAN ZAHRAIN BALA BUAT PRSetelah Zahrain mendedahkan pembohongan Anwar di Parlimen tempoh hari, PR mula mencari idea untuk membalas kembali serangan dari segenap penjuru ke atas BN/UMNO. Walaupun pemimpin tertinggi PR dari Pas dan Dap tahu akan pembohongan Anwar berhubung 16 September dari awal lagi, tetapi mereka tetap mempertahankan apa yang didedahkan oleh Zahrain terhadap Anwar. Sebaliknya mereka sedang mencari jalan atau usaha untuk ‘counter’ kembali pendedahan yang di buat oleh Zahrain supaya rakyat tidak terpengaruh dengan apa yang sedang berlaku dalam PR terutama pergolakkan dan krisis dalam PKR.

Ada sumber-sumber yang rapat dalam PKR mendakwa pemergian Anwar ke luar negara kerana tidak tahan dan ‘panas telinga’ akibat pendedahan oleh Zahrain mengenai pembohongannya hanyalah sekadar menutup rahsia sebenar pemergiannya berjumpa Al Gore di luar negara. Menurut sumber tersebut pemergiannya adalah tidak sengaja dan tergesa-gesa setelah pembongkaran rahsianya oleh Zahrain dalam Parlimen melondehkan seluarnya. Begitu juga dengan kehilangan pegawai khasnya Aasil Kazi Ahmad berbangsa Pakistan yang juga dikatakan perancang utama strategi politik Anwar juga sudah meninggalkan negara. Kerana dakwa sumber, mereka keluar negara adalah untuk merancang strategi dan untuk ‘counter’ kembali pergolakan yang berlaku dalam PKR dan strategi untuk menyerang BN/UMNO.

Kerana menurut sumber, turut mengiringi Anwar secara tergesa-gesa ke luar negara adalah jeneral-jeneral yang bekerja dibelakang tadbir kepada pemimpin-pemimpin utama dalam PR. Mereka ini adalah pembawa amanat dan idea dari ketua-ketua dan pemimpin tertinggi mereka. Jeneral-jeneral ini diibaratkan cermin buat pemimpin tertinggi dalam PR dan akan membawa segala butir perbincangan untuk perbincangan dan mendapatkan persetujuan pemimpin mereka.

Kalau diamati, beberapa strategi sedang dilaksanakan untuk menyerang BN/UMNO yang sedang meningkat popularitinya dikalangan rakyat. Pertama mereka menuduh Gagasan 1Malaysia adalah bersamaan dengan konsep 1Israel dan syarikat yang menjadi konsultan untuk Gagasan 1Malaysia juga didakwa mereka adalah dari Israel. Dikatakan, pihak Kerajaan akan mengemukakan satu usul ke Parlimen untuk menyangkal dakwaan Anwar tersebut dan jika terbukti Gagasan 1Malaysia tidak mempunyai kaitan dengan konsep 1Israel dan syarikat dari Israel maka Anwar akan di bawa ke jawatankuasa Parlimen untuk menentukan hukuman ke atasnya.

Namun, ramai juga berpendapat apalah salahnya jika benar Gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Najib itu mempunyai persamaan dengan Konsep 1Israel. Bukankah dalam Islam dibenarkan jika melakukan atau melaksanakan perkara-perkara yang boleh membawa kebaikkan. Kita hendaklah tidak mencontohi dan menjauhi sama sekali perbuatan atau tindakan yang bertentangan dan menyalahi di sisi agama. Gagasan 1Malaysia ciptaan Najib bukannya Gagasan untuk menghancurkan negara sebaliknya ia adalah satu pendekatan untuk memakmurkan, menyatupadu dan membantu seluruh rakyat Malaysia dari semua peringkat dan dari pelbagai bangsa serta keturunan dari segi ekonomi dan sosial untuk kepentingan bersama.

Berbanding tindakan dan perbuatan sesetengah pihak dalam PR seperti meletakkan hukum halal dan haram mengikut sesuka hati mereka. Jika ia memberi keuntungan pada parti mereka maka halal lah cara tersebut dan begitulah sebaliknya. Lihatlah bagaimana Pas mempertahankan tindakan bukan Islam menghina Islam, lihatlah bagaimana Pas menjatuhkan maruah berhubung isu khalimah ‘Allah’, mempertahankan tindakan Kerajaan Pulau Pinang membatalkan sambutan Maulidur Rasul dan sebagainya. Inilah cara dan tindakan yang sepatutnya dipertikaikan kerana jelas menunjukkan ia adalah strategi dan pengaruh pihak tertentu seperti firaun-firaun kecil yang diperkatakan oleh Zulkifli Noordin untuk memecah belahkan umat Islam.

Yang keduanya strategi mereka menggunakan Pas melalui program sembahyang hajat yang dilaksanakan seluruh negara. Pengaruh agama digunakan untuk meraih simpati dan sokongan rakyat. Peliknya parti Pas, sembahyang hajat yang mereka lakukan ini bukanlah untuk memberi faedah kepada rakyat seluruh negara sebaliknya sembahyang hajat yang mereka lakukan adalah bermotifkan politik semata-mata seperti meminta balasan dan bala buat pemimpin yang melompat parti dan tidak menyokong mereka. Kenapa Pas tidak menyeru penyokong atau menggerakkan programnya sembahyang hajatnya memohon supaya negara tidak dilanda bala kemarau dan kehancuran atau sebagainya untuk kepentingan bersama. Setahu rakyat jelata hanya di Kelantan saja berbuat sedemikian apabila mereka mengadakan sembahyang hajat memohon dijauhi kemarau yang melanda.

Tetapi banyak solat hajat yang dilakukan oleh Pas sekarang ini lebih bermotifkan politik dan meminta bala dijatuhkan ke atas pihak yang tidak menyokong mereka. Bukankah umat Islam diminta supaya mendoakan kebaikkan untuk umatnya? Jika tidak suka sekalipun pada seseorang bukankah kita dikehendaki mendoakan agar mereka-mereka itu terbuka hatinya untuk kembali kepada jalan yang benar dan diredhai oleh Allah sebaliknya bukannya mendoakan kecelakaan buat mereka?

Berbalik kepada siri pendedahan oleh Zahrain terhadap pembohongan Anwar, jelas bahawa tindakan dan perbuatan beliau untuk berkuasa tidak bertunjangkan amalan demokrasi sebaliknya lebih kepada tindakan untuk menimbulkan huru hara dan kekacauan dalam negara. Bukan itu saja, untuk menghalalkan cita-citanya, Anwar sanggup menjual maruah negara dengan memburukkan negara di luar negara. Tindakan Anwar hanyalah untuk melumpuhkan ekonomi negara supaya para pelabur tidak lagi percaya dan takut untuk melabur ke dalam negara. Bukankah tindakan Anwar ini hanya mengundang pada buat negara dan rakyat juga yang akan sengsara.

Sebab itulah Presiden Pas, Haji Hadi mengingatkan para jemaahnya dan merasa bangga kerana pemimpin dan penyokong mereka tidak terjun dari bahtera seperti rakan-rakan politiknya dalam PR. Haji Hadi dalam kenyataannya juga secara sinisnya menyindir sikap Anwar apabila menegaskan Pas hanya memilih jalan demokrasi untuk menawan Malaysia berbanding Anwar yang menjaja nama Agong, Ketua ATM dan kononnya mendapat sokongan sebilangan ahli BN/UMNO untuk menjadi Perdana Menteri. Hakikatnya kenyataan ini sentiasa diulang oleh Pas pada penyokongnya namun apa yang dilakukan oleh rakan mereka jauh menyimpang dari pendirian sebenar mereka. Tetapi pemimpin Pas seperti Nik Aziz tetap mempertahankan dan menghalalkan tindakan Anwar apabila mendakwa haram jika ahli Parlimen PR melompat parti masuk BN/UMNO atau bebas tetapi halal jika ahli Parlimen BN/UMNO lompat parti menyertai mereka. Nik Aziz juga mendakwa sikap ahli politik seperti Zahrain dan rakan-rakan yang lompat parti mendedahkan kebenaran dan kebathilan Anwar adalah tidak bertamadun sebaliknya bertamadun jika menyokong orang yang pernah memperumpamakan dirinya sebagai ‘Ulamak Terompah’ melalui tindakan untuk meruntuhkan kemakmuran dan menghancurkan ekonomi negara.Akok@Baulu

1 comment:

Anonymous said...

Yang elok itu kita jadikan tauladan dan jahil itu kita jadikan sempadan. Bukan semua yang BN/UMNO buat selama ini menjijikan tetapi tidak dinafikan ada banyak kebaikkan. Tapi BN/UMNO tidak pernah menjatuhkan maruah agama dan menjual maruah negara seperti apa yang terjadi pada hari ini.
Benar Islam tidak menghalang kita buat atau tiru segala jenis kebaikkan walaupun ia datang dari amalan pihak Yahudi. Tapi paling malang apabila ada dakwaan Pas dan PKR termakan dengan kata-kata dan strategi Dap yang sedang melagakan umat Islam.
Khabarnya Dap mendapat tunjuk ajar untuk melaga-lagakan umat Islam di Malaysia dari Israel yang dilantik sebagai penasihat strategi politik mereka.