Monday, 22 June 2009

KERAJAAN PERPADUAN:PENGARUH ANWAR DITOLAK

Sejak bermulanya kenyataan Presiden Pas berhubung Kerajaan Perpaduan yang diumumkan dan ditegaskan pula semasa Muktamar Pas baru-baru ini, Anwar dan beberapa pengikutnya serta pemimpin tertinggi Dap seperti Lim Kit Siang dan Karpal Singh tidak dapat duduk senang. Ditambah lagi dengan sokongan Timbalan Presiden Pas serta pengikut-pengikut Pas yang berpengaruh telah memaksa Anwar, Lim dan Karpal merangka strategi untuk menggagalkan hasrat wujudnya Kerajaan Perpaduan.

Bagi menggagalkan hasrat wujudnya Kerajaan Perpaduan, Anwar telah menggunakan Nik Aziz dan orang kanan Nik Aziz, Husam Musa untuk menggagalkan hasrat murni tersebut. Namun, semuanya terkubur apabila Husam kalah pada Nasaruddin dalam perebutan Timblan Presiden dan sekali gus, puak yang ditaja oleh Anwar, Lim dan Karpal ditolak dalam Muktamar pas yang lalu.

Maka, bermulalah episod kecelaruan dalam Pas sehinggakan Nik Aziz sendiri mencabar supaya Nasaruddin meletakkan jawatan kerana mendakwa Kerajaan Perpaduan yang dicanangkan itu hanyalah ‘perangkap’ UMNO dan Nasaruddin diselar dan didakwa ‘barua’ UMNO. Disebalik kenyataan Nik Aziz ini, sebenarnya Nik Aziz kecewa apabila anak didiknya Husam kalah dengan Nasaruddin dan juga tidak dapat menunaikan niat Anwar, Lim dan Karpal untuk menggagalkan Kerajaan Perpaduan. Selain itu juga, Nik Aziz kecewa kerana gagal untuk menyakinkan Anwar, Lim dan Karpal yang telah menawarkan Husam jawatan sebagai Menteri Kewangan jika PKR memerintah.

Walaupun Nik Aziz lantang mengeluarkan kenyataan, tapi sejak akhir-akhir ini beliau mula ‘cool’ kerana beliau telah ditempelak oleh hampir 80% pemimpin dan penyokong Pas peringkat akar umbi di Kelantan berhubung Kerajaan Perpaduan.

Dari sumber dalam Pas sendiri menyatakan setelah beberapa kenyataan ‘keras’ Nik Aziz ditujukan pada Timbalan Presiden Parti, terdapat desakan supaya diadakan perbincangan dan taklimat berhubung insiden Kerajaan Perpaduan ini. Maka, Nik Aziz telah memanggil semua Exco Pas untuk taklimat mengenai kerajaan perpaduan. Namun, niat dan tujuan taklimat ini dapat dihidu oleh pemimpin akar umbi pas Kelantan yang dakwanya ia adalah inisiatif dari Husam yang dikatakan mendapat ‘arahan’ dari Anwar, Lim dan Karpal.

Dalam taklimat tersebut, Husam selaku pembuka bicara hanya bercakap sedikit sahaja dan selebihnya disambung dengan panjang lebar oleh Nik Aziz. Dalam taklimat tersebut ternyata ia bukan majlis taklimat tetapi lebih kepada majlis menghentam UMNO dan Najib. Ironiknya, mungkin untuk mengelak Nik Aziz dari jauh tersimpang dengan perwatakannya, dikatakan beberapa Exco menzahirkan apa yang Nik Aziz ucapkan itu adalah suara Anwar dan bukannya dari Nik Aziz sendiri.

Menurut sumber itu lagi, selesai ucapan, maka dibuka sesi dialog untuk bertukar pendapat. Bangunlah seorang Exco Pas dari Timur Kelantan, lantas dengan lembut mempertikai ucapan Nik Aziz dengan cukup beradab. Beliau meminta Nik Aziz menamakan mana-mana ahli PAS yang cuba membawa PAS 'masuk' UMNO seperti yang didakwa. Namun, lebih 20 minit Nik Aziz bersilat nak menjawab dan Husam juga dikatakan cuba membantu namun gagal menamakan orang ahli-ahli Pas yang dikatakan cuba membawa Pas masuk UMNO.

Maka dikatakan Exco tersebut secara sinis tapi ‘pedas’ telah menasihati dirinya dan semua yang hadir agar jangan dipengaruhi unsur luar iaitu dendam dan emosi dalam membuat keputusan. Selepas itu seorang Exco Pas lain pula bangun berhujah. Beliau pernah mewakili PKR di Kelantan, juga bekas pimpinan ABIM Kelantan. Beliau adalah bekas pensyarah di Akademi Pengajian Islam di Nilampuri Kelantan.

Beliau berhujah mengenai konsep da'wah yang tidak terbatas serta menerangkan dialog dengan UMNO adalah satu proses da'wah dalam Islam. Tidak mahu duduk berbincang maka proses penyebaran da'wah akan tertutup dan beliau menambah idea dan kenyataan Presiden Pas perlu disokong dan didokong oleh semua peringkat pimpinan Pas serta jangan terlalu dipengaruhi oleh 'politik persepsi' yang bertentangan dengan Islam.

Nik Aziz dikatakan ‘terduduk’ dan ‘terpaku’ dengan kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh para Exconya yang membawa apa yang diamanahkan oleh para ahli Pas diperingkat akar umbi. Jadi, hasrat Anwar, Lim dan Karpal untuk menghalang hasrat penubuhan Kerajaan Persekutuan setakat ini masih tidak berjaya dan ini terbukti dari hasil taklimat tersebut apabila 80% Exco Pas Kelantan menyokong idea dan kenyataan Presiden Pas dalam usaha mewujudkan Kerajaan Perpaduan dan idea ini perlu digerakkan segera demi kepentingan ummah.

Jadi inilah satu lagi 'tamparan' buat Anwar, Lim dan Karpal yang cuba mempengaruhi Nik Aziz dan Husam dalam usaha mereka untuk menggagalkan idea Presiden Pas. Anwar juga sekali lagi gagal untuk 'membonekakan' PAS setelah satu demi satu orang ‘kuat’ beliau dalam Pas kehilangan jawatan penting dalam Parti. Sebenarnya Pas Kelantan sedar niat Anwar yang hanya menggunakan Pas untuk melebarkan pengaruhnya dengan menyokong Nik Aziz dan menaja Husam.

Namun, Anwar juga semakin pening menanti 1 Julai nanti bagi kes liwatnya, beliau semakin ‘pening’ dan dikatakan masih menyusun strategi agar dapat ‘memboneka’ pemimpin Pas terutama di Kelantan. Namun, hakikatnya Pas semakin berdiri sebagai satu entiti sendiri, tidak lagi mahu bergantung kepada ‘dongeng’ Anwar.Akok@Baulu

No comments: