Saturday, 11 April 2009

Nik Aziz insults the Chinese

By Ilham

Read this letter by ‘tuan guru’ and you will see just how narrow minded he can be. From the tone of the letter, it is clear that he thinks that the Chinese community is clueless about Islam.
I guess no one told him that the Chinese became Muslims before the Malays huh.
In his effort to spin the issue of Nga using Quranic verses to fish for votes, the ‘tuan guru’ is accusing Umno of trying to prevent the Chinese from learning about Quran.
We all know that PAS promises heaven if voters cross the right box so we know that their brand of Islam is highly politicized so it is understandable that the ‘tuan guru’ thinks it is perfectly OK for someone to use the Quran to fish for votes. After all he does it all the time.
I guess the ‘tuan guru’ thinks that if you can memorise a few verses of the Quran then that person is qualified to teach Islam and anyone who listens to someone reciting a verse they do not understand are students who want to learn Islam.
I guess it has never crossed the ‘tuan guru’s mind that if anyone wants to learn about Islam, they should find experts. This is true about any given subject not just Islam.
If you want to learn Mathematics you need to find a proper math teacher, same with English, geography, history, chemistry, law, engineering, accounting and even Islam.
So here we have an example of someone who claims to be a ‘tuan guru’ but cannot seem to understand the importance of learning from a master.
They say it takes one to know one, I guess that means that Nga and Nik Aziz must be the same, they are both ‘tuan guru’.
If Pas and PKR members want to learn from Tuan Guru Nga, go ahead. I suggest others should seek a true expert.
BTW I know that Chinese Muslims in Malaysia , and by this I mean Chinese people whose families have been Muslims since the time of the Sahabat and not converts and continue to maintain their Chinese customs are fantastic practitioners of the faith and scholars. I am sure they can teach the Quran better than Nga.
If Nik Aziz thinks that Nga should continue to recite verses of the Quran to win votes, then I suggest he teaches all DAP and PKR reps who are non Muslims to learn a few verses so they too can enjoy the ‘support’ of Muslims.

Below is Nik Aziz’s letter as published by Anwar Ibrahim’s blog


13 Rabiul Akhir 1430
9 April 2009
YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
Pejabat EXCO Negeri Perak
30000 Ipoh
PERAK DARUL RIDZUAN.
Menemui YB Encik Nga dengan ucapan salam sejahtera
Yang Berhormat,
Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya telah mengikuti isu di sekitar percubaan YB untuk mengenali Islam melalui pembacaan Ayat-Ayat Al-Quran dengan tekun. Saya juga terharu mendengar keluhan YB yang berbunyi “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan Al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.”
Saya boleh memahami dan menyelami perasaan kecewa yang sedang melanda hati YB. Mudah-mudahan dengan sikap “tidak mesra Umno” dan pemimpin-pemimpin Umno tentang kecenderungan masyarakat Tionghua dan India yang sihat ini, ia akan meningkatkan lagi kesedaran Non-Islam untuk lebih mengkaji, mendalami dan mengadakan forum serta wacana mengenai Islam dengan cara yang lebih meluas.
Saya mempunyai sebuah impian. Dalam tempoh tidak berapa lama lagi mudah-mudahan akan muncul lebih ramai orang dari kalangan masyarakat Tionghua, India, Siam, Bajau dan Kadazan yang tampil menjadi Qari, Ustaz, Khatib dan Imam di seluruh negara. Kalau Jenghiz Khan yang mengetuai tentera Moghul menyerang dan memusnahkan hampir seluruh Kerajaan dan tamadun Islam di Kota Baghdad, tetapi sempat ditebus semula keagungan Islam melalui cucunya yang bernama Aurangzeb yang menegakkan empayar Islam di India kemudiannya. Maka saya mempunyai keyakinan yang kuat bahawa Islam akan kembali gemilang di negara kita melalui kaedah dan insiden yang hampir sama. Mudah-mudahan YB lah orangnya yang akan meletakkan batu asas pertama ke arah menyusun batu bata yang kukuh ini untuk terus bertumpang tindih.
Mari kita bina asas ini dengan mengatur langkah-langkah permulaan melalui seminar, muzakarah, muqabalah, dialog dan wacana. Tajuk-tajuk seperti “dimana tak kenanya Islam” atau “apa mesej al-Quran kepada orang bukan Islam” bolehlah difikirkan. Anggota panel boleh terdiri daripada tokoh-tokoh PAS, Umno, DAP, PKR dan pemimpin-pemimpin NGO, pensyarah serta pendakwah bebas. Ia boleh dijadikan sesi kuliah bersiri yang boleh dianjurkan di PWTC, di masjid-masjid, surau-surau, kuil-kuil dewan-dewan perhimpunan, di universiti-universiti, baik di IPTS atau IPTA.
Sekali lagi saya mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T di atas kekuatan dan keberanian yang ada pada YB. Terus tekun dan beristiqamahlah dalam mengharungi ujian-ujian ini. Insya Allah saya seakan-akan sedang melihat sekerdip lilin yang bercahaya di hujung sana. Marilah kita sama-sama ke sana.
* MEMBANGUN BERSAMA ISLAM *
TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Menteri Besar Kelantan
Merangkap
Mursyidul Am PAS

No comments: