Sunday, 17 August 2008

PERJANJIAN SULIT ANTARA ABDULLAH DAN HAJI HADI

Semalam akhbar the Star warta citra cafe naik lusuh dek terlalu di selak terutamanya mengenai pandangan Ketua Pengarang Akhbar The Star Dato' Wong Chun Wai tentang mengapa President Pas Dato'Sri Haji Hadi Awang tidak mahu Anwar Ibrahim menjadi Perdan Menteri Malaysia merupakan asas maklumat menarik untuk diberikan perhatian dan dilihat lebih jauh lagi.

Ini adalah oleh kerana Wong dalam blognya memberikan beberapa fakta yang sejajar dengan sikap firebrand Haji Hadi dan juga dasar Pas mahu menegakan negara Islam di Malaysia.Antara lain Wong menyatakan Hadi bimbang dengan bertambahnya kawasan majoriti bukan Islam di Sabah dan Sarawak.

Hadi juga telah memberitahu Convention Pas di Pulau Pinang bahawa Pas akan meninggalkan Pakatan Rakyat sekiranya anggota Parlimen bukan Islam melebihi anggota Parlimen Islam(maksudnya dalam Pakatan Rakyat)

Berasaskan kepada kebimbangan inilah maka Hadi sekalipun seorang yang dianggap keras pendiriannya tetapi beliau merasa perlu untuk berunding dengan UMNO bagi perpaduan Islam untuk mempastikan seorang yang bagitu liberal seperti Anwar Ibrahim tidak menjadi Perdana Menteri.

Menurut Wong pendirian Hadi ini tidak dapat dinapikan kerana beberapa fakta mengenainya disiarkan sendiri oleh Harakah suara rasmi PAS.

Maka itu sukarlah untuk kita menerima kenyataan Anwar Ibrahim didalam blognya yang mendakwa beliau selamanya mempunyai hubungan yang istemewa dengan Hadi .

Muktamar Pas sendiri menolak kenyataan ini apabila memperlihatkan ada dua pandangan dalam soal Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam.

Menteri Besar Kelantan dan juga Mursyidul Pas Nik Aziz Nik Mat membisu dan demikian juga Naib Presiden Pas dan bakal pengganti Nik Aziz sebagai MB Kelantan Dato Husam sebaliknya suara penyokong Hadi sebagai bakal Perdana Menteri adalah amat nyaring dan menyerlah.
.

Berasaskan kepada fakta fakta ini maka yang sudah pasti jika kerajaan BN ditumbangkan pada 16 September ini , mimpi Anwar Ibrahim akan hancur berkecai dan Hadi pasti akan menjadi Perdana Menteri.

Tidakah ini sudah ada dalam perkiraan di pertemuan rahsia antara Hadi- Abdullah?.

No comments: